Ratatuj Ratatouille

Ratatouille to lekka, bardzo zdrowa i łatwa w przygotowaniu potrawa. Wywodzi się z kuchni południowej Francji, która ze względu na ciepły klimat charakteryzuje się lekkością, dużą ilością warzyw i oliwy z oliwek. Po polsku moglibyśmy ją określić jako "gulasz warzywny". Danie składa się z samych warzyw, więc musza być one świeże, pachnące i piękne! Ratatouille może być podawany jako dodatek do dania lub być daniem głównym w towarzystwie bagietki. Moim ulubionym dodatkiem do ratatouille, oprócz oczywiście bagietki, jest parmezan lub ser kozi. A poniżej przepis na ratatouille dla około 4-6 osób, w zależności od apetytu. 

fot.vivasaludable.org



Składniki:

1 średni bakłażan
1 średnia cukinia 
1 średnia cebula
1 średnia czerwona papryka
1 średnia żółta papryka
3 średnie pomidory (wcześniej należny sparzyć i zdjąć skórkę)
oliwa z oliwek: im więcej, tym lepiej
przyprawy wedle uznania: sól, pieprz, tymianek, czosnek, zioła prowansalskie (dodajemy prawie na końcu)


Przygotowanie:

Wszystkie składniki pokroić w kostkę lub paski, nie za drobno, następnie wszystkie składniki (oprócz pomidorów) podsmażyć na oliwie z oliwek, dusić pod przykrywką na wolnym ogniu, podlewając nieco oliwą z oliwek, po koło 10 minutach dodać pomidory i przyprawy, podsmażyć jeszcze około 5 minut, żeby sok z pomidorów trochę odparował.  

Mój sposób przygotowania nie jest bardzo profesjonalny, ale za to prosty i mniej czasochłonny niż niż podaje mnóstwo portali kulinarnych.

Podawać koniecznie z winem, najlepiej rose;) 


Smacznego!


fot. lesprosdelapetiteenfance.fr



Zapraszam na fanpage bloga na Facebooku, gdzie znajdziecie więcej ciekawostek z Lazurowego Wybrzeża

Komentarze

  1. I jaka kolorowa potrawa! Robiłam coś podobnego, ale bez bakłażana, muszę wypróbować. Brzmi smacznie i zdrowo. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem mistrzynią w kuchni, a przepis wydaje się być bajecznie prosty. Na pewno wypróbuję tym bardziej, że jest lato i można skorzystać ze świeżych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobne warzywa z patelni są moją codziennością. Luuuuubię :-)
    Czy nie zapomniałaś o podaniu winem i o przyprawaxh prowansalskich?

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis i super ze wege ! Cudne fotki, zwlaszcza ta panorama z lotu drona pewnie. Minusik za rotszyldke.

    Maciek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, zawsze są plusy dodatnie i plusy ujemne:) Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

La Tarte Tropézienne – sekretny przepis polskiej babci

Marc Chagall – malarz aniołów

Grasse – światowa stolica perfumerii

5 zasad etykiety we Francji