Oliwa z południa Francji
Francja produkuje
jedynie 0,2% i zajmuje 21. miejsce światowej produkcji, konsumuje jej oczywiście
o wiele więcej niż produkuje, stąd aż 95% musi importować, głównie z Hiszpanii.
Z tego względu oliwa z południa Francji jest taka cenna i mniej
powszechna na sklepowych półkach niż ta z Włoch, Hiszpanii czy Grecji.
1000-letnie drzewo oliwne w La Campagne du Virat fot. Pascal Malosse |
Uprawa drzew oliwnych ze względu na klimat jest
możliwa jedynie na południu Francji czyli w Prowansji i na Lazurowym Wybrzeżu.
Oliwa z południa Francji to prawdziwy rarytas, zgodnie z prawodawstwem
europejskim we Francji istnieje siedem chronionych regionów (AOC Appellation
d'orgine controle) m. in. region Nicei, Aix en Provence czy Korsyki.
Jakiś czas temu miałam okazję odwiedzić niewielką uprawę drzew oliwnych La
Campagne du Virat w miejscowości Speracedes, niedaleko legendarnego Grasse.
Gospodarze Claude Martin i Jean Marie Pfau byli tak mili i oprowadzili mnie po
pięknym oliwnym sadzie, pokazali miejsce przechowywania oliwy i wyjaśnili
poszczególne etapy produkcji.
![]() |
Degustacja oliwy fot. Jean Marie Pfau |
![]() |
Zbiór oliwek fot. Jean Marie Pfau |
Anna Łappo-Malosse: Jak długo zajmują się Państwo uprawą drzew oliwnych, dlaczego wybrali Państwo akurat uprawę drzew oliwnych i produkcję oliwy?
Mme Claude Martin: Wcześniej
pracowałam w branży perfumeryjnej, jednak w 2000 roku odziedziczyłam po moich
rodzicach ten sad oliwny, zmieniłam profesję. W sumie mamy 400 drzew oliwnych,
to mała produkcja, nieprzemysłowa. Z certyfikatem AOP i AB.
Anna
Łappo-Malosse: Co
dokładnie znaczy skrót AOC i AB? Dla nas amatorów oliwy to wcale nie jest takie
oczywiste?
Mme Claude
Martin: AOC
oznacza l'appellation d'origine
controlée, taki certyfikat otrzymują produkty z regionów
specjalizujących się w wyrobach danych produktów, w tym przypadku jest to
oliwa. Odmiana oliwy pochodzącej z regionu Nicei nazywa się cailletier.
Natomiast AB oznacza agriculture biologique (rolnictwo biologiczne),
podczas uprawy nie stosujemy żadnych substancji utworzonych chemicznie, aby
chronić oliwki przed szkodnikami, drzewka są opryskiwane glinką kaolinową. Co
roku przed butelkowaniem oliwa przechodzi obowiązkowe testy jakości.
Anna Łappo-Malosse: Kiedy
oliwki są gotowe do zbiorów? Czy oliwa jest produkowana z oliwek czarnych
czy zielonych?
Mme Claude Martin: Zbiór oliwek zaczynamy najczęściej w październiku lub w listopadzie, to zależy od pogody w danym roku. Kiedy oliwki zmieniają kolor z zielonego na czarny, czyli mają kolor "pomiędzy" zaczynamy zbiory. W rezultacie niektóre oliwki są jeszcze zielone, a niektóre już czarne. Wiele osób jest przekonana, że istnieją dwie odmiany oliwek zielone i czarne, a ich kolor w rezultacie zależy od etapu dojrzewania.
Anna
Łappo-Malosse: Ile
oliwek potrzeba, aby wyprodukować 1 litr oliwy wysokiej jakości?
Mme Claude
Martin: W
zależności od danego roku i warunków pogodowych z naszych 400 drzew można
zebrać 7-10 tom oliwek i wyprodukować 1200-1500 litrów oliwy. Na jeden litr
oliwy jest potrzebne około 5 kilogramów oliwek.
Anna
Łappo-Malosse: Co
się dzieje z oliwą, kiedy odbiorą ją Państwo z młyna?
M. Jean Marie Pfau: Zostaje przelana do specjalnych zbiorników i "leżakuje" w naszej spiżarni, to specjalne pomieszczenie, gdzie przechowujemy oliwę, temperatura nie może przekraczać 17 stopni Celsjusza. W międzyczasie świeżo tłoczona oliwa przechodzi testy jakości. Kiedy wszystko przejdzie pomyślnie i uzyskamy certyfikaty, zaczynamy ją butelkować. Anna Łappo-Malosse: Co jest najprzyjemniejsze w Państwa pracy, bo widzę, że uprawa oliwek i później cały proces ręcznego zbierania, czyszczenia i przebierania jest bardzo ciężki?
Mme Claude
Martin: Chyba
najprzyjemniejsze jest docenienie naszej pracy podczas różnych konkursów
krajowych i regionalnych, przez ostatnie 17 lat zdobyliśmy wiele medali
złotych, srebrnych i brązowych. W tym dwa złote medale i jeden brązowy podczas
międzynarodowego Concours Général
Agricole w Paryżu (To
najważniejsze we Francji międzynarodowe targi żywności).
Anna
Łappo-Malosse: I
ostatnie dwa pytania...jaki jest termin ważności oliwy, a także ile kosztuje
litr oliwy z ekskluzywnej plantacji?
Mme Claude Martin: Po zabutelkowaniu termin przydatności to 18 miesięcy, a litr oliwy z naszej plantacji kosztuje 22 euro. Oczywiście nie jest to oliwa, którą się używa do smażenia, czy gotowania. Najlepiej smakuje po prostu z bagietką, chlebem, idealnie też jako dodatek do ziemniaków lub innych gotowanych warzyw, a także sałatek. Dla mnie była to naprawdę ciekawa wizyta i wywiad, tym bardziej, że wcześniej nie wiedziałam jak wyglądają zbiory oliwek i proces produkcji. Mam nadzieję, że również mieliście okazję dowiedzieć się czegoś nowego na temat oliwy z południa Francji. *Dane statystyczne ze strony www.planetoscope.com na rok 2017/2018 Dane żywieniowe ze strony www.encyclo-ecolo.com Zapraszam na fanpage bloga na Facebooku, gdzie znajdziecie więcej ciekawostek z Lazurowego Wybrzeża! |
Bardzo ciekawy wywiad nawiazujacy do tego co tradycyjne i "autentyczne" na Poludniu . Oliwa z oliwek to prawdziwe zloto tego regionu. Tu degustuje sie oliwe tak jak wino, podziwia kolor , opisuje smak wiloma przymiotnikami... ale zbior oliwek , to takze ciezka praca.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, również dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy;) Pozdrowienia
Usuń