La Tarte Tropézienne – sekretny przepis polskiej babci
Słynna La Tarte Tropézienne, czyli tarta z Saint Tropez nigdy by nie powstała, gdyby nie sekretny przepis polskiej babci. Jak to się stało, że od prawie 70. lat ciasto święci triumfy i jest jedynym z najpopularniejszych ciast we Francji.
Alexandre Micka, piekarz i cukiernik o polskich korzeniach przyjechał do Saint Tropez w 1955 r. W małym, rybackim wówczas miasteczku otworzył swoją piekarnię przy Place de Maire. W tym samym roku w Saint Tropez kręcono film z Brigitte Bardot w roli głównej I Bóg Stworzył Kobietę, a Alexandre Micka dostarczał na plan zdjęciowy obiady, jak również swoje przepyszne desery. Wśród nich znalazła się również słynna tarta, która podbiła serca całej ekipy filmowej. Sama Brigitte Bardot podobno zaproponowała nawę dla ciasta la Tarte de Saint Tropez (Tarta z Saint Tropez). Z czasem nazwa miejsca przekształciła się w przymiotnik ''tropézienne".
Z czego składa się słynna tarta? Do tej pory dokładne składniki i proporcje są tajemnicą. Wiadomo jednak, że głównym składnikiem jest ciasto drożdżowe aromatyzowane wodą kwiatu pomarańczy i krem śmietanowy, który składa się z masła i budyniu. Na kopule ciasta obowiązkowo musi znajdować się granulowany cukier. W 1973 nazwa Tarte Tropézienne stała się znakiem towarowym dla cukierni. W latach 70. tarta zyskała również większy rozgłos i uznanie, tak samo jak Saint Tropez, które z małego, rybackiego miasteczka, przekształciło się w luksusowy kurort turystyczny.
![]() |
www.latartetropezienne.fr |
Alexandre Micka, piekarz i cukiernik o polskich korzeniach przyjechał do Saint Tropez w 1955 r. W małym, rybackim wówczas miasteczku otworzył swoją piekarnię przy Place de Maire. W tym samym roku w Saint Tropez kręcono film z Brigitte Bardot w roli głównej I Bóg Stworzył Kobietę, a Alexandre Micka dostarczał na plan zdjęciowy obiady, jak również swoje przepyszne desery. Wśród nich znalazła się również słynna tarta, która podbiła serca całej ekipy filmowej. Sama Brigitte Bardot podobno zaproponowała nawę dla ciasta la Tarte de Saint Tropez (Tarta z Saint Tropez). Z czasem nazwa miejsca przekształciła się w przymiotnik ''tropézienne".
![]() |
www.latartetropezienne.fr |
Z czego składa się słynna tarta? Do tej pory dokładne składniki i proporcje są tajemnicą. Wiadomo jednak, że głównym składnikiem jest ciasto drożdżowe aromatyzowane wodą kwiatu pomarańczy i krem śmietanowy, który składa się z masła i budyniu. Na kopule ciasta obowiązkowo musi znajdować się granulowany cukier. W 1973 nazwa Tarte Tropézienne stała się znakiem towarowym dla cukierni. W latach 70. tarta zyskała również większy rozgłos i uznanie, tak samo jak Saint Tropez, które z małego, rybackiego miasteczka, przekształciło się w luksusowy kurort turystyczny.
.![]() |
Pierwsza cukiernia założona parez Aleksandra Mickę w Saint Tropez (www.latartetropezienne.fr) |
Z czasem La Tarte Tropézienne bardzo zyskała na popularności i podobne ciasta o tej samej nazwie zaczęły wypiekać inne cukiernie. W 1985 roku sieć La Tarte Tropézienne wraz z sekretnym przepisem przejęła rodzina Dufrêne.
Zapraszam na fanpage bloga na Facebooku, gdzie znajdziecie więcej ciekawostek z Lazurowego Wybrzeża, a także aktualnych wydarzeń kulturalnych
Apetycznie to wyglada :)
OdpowiedzUsuńI smakuję tez całkiem nieźle, mniej więcej jak nasza "karpatka"
UsuńJadłam, polecam, spróbować trzeba. Ale z tejże samej cukierni polecam torcik triple chocolate... Obłędny 😍
OdpowiedzUsuńTorcik umieszczam na liście kolejnych smakołyków do spróbowania. Serdecznie pozdrawiam
Usuń